6. des
FMS mobil tom 10. des
SETTER VÅLER PÅ KARTET: Nora Pettersen og Thor Engebretsen i Tater-Millas Venner samler folk fra fjern og nær til konsert og julebord i Våler 4. og 5. juledag.
 
Venter folk fra inn- og utland i romjula
«Høytidsfeiring med mangfold» heter julekonserten som Tater-Millas Venner står bak 4. juledag. Dagen etter blir det stort julebord for slekta på Heia Hotell.

Publisert: 26.nov.2019 06.43
Oppdatert: 26.nov.2019 06.48
 

Jobben som Tater-Millas Venner gjør i Våler blir lagt merke til internasjonalt. Stor-Johan bodde i Våler, og det samme gjorde Milla. Her var det hjertelag og plass til de reisende. Da som nå. 4. og 5. juledag samles slekt fra inn- og utland til konsert, bekransning, kanefart og stort julebord i Våler.

- Julekonserten 4. juledag er også åpen for bygdefolket, og er helt gratis. Hit kommer Løten Storband, Elias Akselsen, Rita Lysgård, Trine Kvambe og ikke minst Emma Forsberg fra Sverige. Selv skal jeg synge tre sanger sammen med barna som kommer på konserten, sier Nora Pettersen, barnebarn av Jenny Emilie Pettersen - også kjent som Tater-Milla.

Stolt av kirka

Pettersen er stolt over det samholdet og styrken som har vært gjennom generasjoner i Solør, og veldig stolt av Våler kirke. Derfor blir det stor konsert her i romjula. Det blir ikke mulig å reservere billetter, så for å få plass må en trolig møte opp tidlig. Konserten starter klokka 18.00.

Thor Engebretsen er prosjektansvarlig for markeringen, mens Roy Willy Rønningen er musikkansvarlig. Arrangementet er gratis på grunn av velvillig støtte fra Kulturrådet.

- Vi vil at konserten skal være folkelig og jordnær, og en kobling mellom taterne, bøndene og bygdefolket. Slekta mi har alltid følt seg velkommen i Våler, og en slik konsert sier noe om hvordan det alltid har vært her i bygda, sier Pettersen.

Dagen etter fortsetter det med bekransning av gravene til Stor-Johan og Milla. Så blir det kanefart til Heia Hotell hvor det blir stort julebord for slekta. Dette er en videreføring fra i fjor.

- Historisk julebord starta vi med i fjor, og etter kanefarten til Heia Hotell blir det kaffe på kjelen, godsaker og fyr i ovnen. Vi legger opp til åpen scene som i fjor hvor slekta og spesielt inviterte gjester kan fortelle historier og synge. I fjor var det veldig fint å få høre historier om hvordan bestemor, Milla, bytta en gryteklut mot en fleskebit. Flere slike historier vil vi gjerne høre i år, sier Pettersen.

Setter Våler på kartet

At todagersopplegget i romjula setter Våler på kartet er det liten tvil om. Tilbakemeldingene kommer fra både Sverige og Tyskland.

- Mange kommer og overnatter på hotellet. De som jobber med kulturen i Sverige har under et foredrag i Tyskland vist til hvordan vi jobber her i Våler. Her mener de vi har fått til noe genuint. Med det enkle forteller vi om det å være reisende, og hvor stolte vi er av det. Styrken og samholdet er noe andre ser til, sier Pettersen.

Tater-Millas Venner har også julegrantenning 1. desember ved Milla-huset. Her blir det sang og gang rundt juletreet, juleverksted for de minste og hestekjøring. Nora ønsker små og store velkommen både 1. desember og i romjula.

Fargerike mobil tom 1. des
Telefon: 46 900 800 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Bjørn-Martin Brandett », 97760082
iSolør bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no