13. nov
EHH konk 2019 mobil
SOLØR HEILE VÆGEN: Solør Juleakevitt 2019 er klar for butikkene fra og med 5. november. Årets etikett er et julekort fra 1908. Det kommer fra Helstads tante, som sparer på julekort, mens Bjørn Kulseth fra Sønsterud har hjulpet til med utforminga.
 
Nå kommer Solør Akevitten i eksklusiv juleutgave
Akevitt-kæra skulle egentlig gi seg, men så fikk de en telefon.

Publisert: 04.nov.2019 09:52
Oppdatert: 08.nov.2019 09:01
 

Siden 2012 har den lokale akevitten vært fast inventar på svært mange spisebord hos solungene, særlig i jula. Bjørn Ola Bakken og Iver Helstad har siden oppstart samlet furuskudd og solgt Solør Akevitt til den store gullmedaljen, og ett år solgte de over 12.000 flasker. 

Men i år hadde Åsnes-kæra egentlig tenkt til å kaste inn håndkleeet. 

– Ja, vi hadde egentlig tenkt til å gi oss. Men så ringte brenneriet og spurte, og vi synes jo at Solør fortjener en egen juleakevitt! Dessuten er jo dette veldig moro å drive på med, forteller Bakken.

For i hånda står han og holder Solør Juleakevitt 2019 #1. I år kommer den lokale akevitten i egen juleutgave med nummererte flasker.

– Vi har valgt å begrense opplaget til én batch på 1.500 flasker. Den er med andre ord eksklusiv og det skal være litt jevt å få ta i den - som et fint samlerobjekt, sier Helstad.

LAGRET LENGRE - RUNDERE SMAK

Det er ikke bare det begrensede opplaget som gjør årets lokale potetbrennevin unik - smaken er også annerledes. Den er lagret i 12 måneder på velkjente Oloroso sherreyfat og madeirafat, mot 6 måneder som er lagringstida på Solør Akevitten. 

– Derfor har den litt rundere smak og er litt mørkere i fargen. Den har 11-12 krydderblandinger blant annet appelsin og vanilje, som kanskje ikke er noe man forbinder med akevitt, forteller Helstad.

Og sist men ikke minst, karve.

– Karven er med på å dempe feit mat, så derfor er den tilpasset feit og god julemat.

cognac-bertelsen med på laget

Det er Det Norske Brenneri, som holder til i Grimstad, som kontaktet Bakken og Helstad nettopp fordi de har solgt så bra av Solør Akevitten tidligere i år.

Bak står cognac-gründer Jon Bertelsen som blandingsekspert, også kalt "master blender", mens Bakken og Helstad har vært "master tasters", ifølge dem selv. 

Akevitt-kæra har stor tro på årets juleutgave. 

– Jeg tror folk vil bli overraska over smaken, og jeg håper og tror folk kommer til å like den. Tradisjonen tro, så står det «gærgod» på flaska, og det er den, avslutter Helstad.

Telefon: 46 900 800 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Bjørn-Martin Brandett », 97760082
iSolør bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no