10. des
Artikkelboard oktober mobil 2018
FANT TONEN: Erik Lukashaugen og Åse Kleveland bak scenen på årets Junikveldarrangement ved Hans Børlis barndomshjem Oppistun i Eidskog (Foto: privat).
 
Lukashaugen synger Børli ut av skogen
1. juni slapp visesanger Erik Lukashaugen albumet «Vi eier skogene» i forbindelse med 100-årsmarkeringen av Hans Børlis fødsel. Til høsten kommer Lukashaugen til blant annet Våler og Flisa med Børli-forestillingen «Syng liv i ditt liv».

Publisert: 07.jun.2018 12:53
Oppdatert: 07.jun.2018 12:53
 

Erik Lukashaugen er en av Norges travleste visesangere og har en sterk kunstnerisk tilknytning til hjemfylket Hedmark. Gitaristen, sangeren og komponisten fikk sitt gjennombrudd med debutalbumet «Av en sliters memoarer» i 2013 der han sang tekster av Hans Børli. Elverumsingen har utgitt fire album og har blant annet mottatt Vidar Sandbecks kulturpris Regnbågåbrua for sitt musikalske virke. Han lever i dag som artist og driver sitt eget plateselskap Øksekar.

- Jeg håper med dette albumet å vise at Hans Børli var mye mer enn skogens dikter og at han i høyeste grad er aktuell og relevant for oss i dag, sier Erik Lukashaugen.

Han legger i disse dager ut på turne med bandet sitt og skal besøke mer enn førti spillesteder utover sommeren og høsten.  Blant annet kommer han til Nordaberget velhus i Våler 25. september og Rådhuskinoen på Flisa 16. oktober med Børli-forestillingen «Syng liv i ditt liv».

Slit og mindfulness

Albumet «Vi eier skogene» inneholder ti utvalgte dikt som er tonesatt av Lukashaugen, blant annet Børlis meste berømte; Louis Armstrong (musikkvideo på YouTube). Det gjennomgående temaet er kampen for tilværelsen og uoppnåelige drømmer, avbrutt av de små ting som gjør livet verdt å leve.

- Han skriver fra eget ståsted som tømmerhogger, men tekstene er allmenngyldige slik at de også treffer i dag. Børlis formaninger om nødvendigheten av å stoppe opp og se seg omkring er det vi i dag omtaler som «Mindfulness». Diktene hans er forbausende dagsaktuelle, forteller Lukashaugen. 

Skoging

I likhet med Børli har Erik Lukashaugen sine røtter fra de store grenseskogene i øst, nærmere bestemt Grue Finnskog. Han har lenge vært opptatt av historien til sine finske forfedre og ble sterkt inspirert da han leste Børlis dikt «Vi eier skogene» som omhandler husmennene på skogen. Visesangeren fikk lyst til å komponere musikk til Børli-dikt som tok utgangspunkt til «skogingene» og deres drømmer. Hans Børli-selskapet tente på ideen og endte opp med å bestille en konsert med nyskrevet musikk til årets Børli-stevne. «Vi eier skogene» er Lukashaugens andre Børlialbum og er en frittstående oppfølger til debuten «Av en sliters memoarer» fra 2013.

Drømte seg ut

Hans Børli vokste opp på en avsidesliggende finneplass i Eidskog kommune i Sør-Hedmark. Han arbeidet hele sin yrkesaktive karriere som tømmerhogger i tillegg til å være forfatter. Skogen var hans utgangspunkt for diktningen, og selv om Børli drømte om å reise og være en del av et større forfattermiljø, ble han boende i hjemkommunen hele livet. 

Hans Børli (1918-1989) er en norsk forfatter og skogsarbeider. Han fikk tilnavnet «Skogens dikter» for sine mange skildringer av natur og skogsarbeid, men skrev også om eksistensielle problemer som ensomhet, maktesløshet, angst, tro, tvil og død. Debutsamlingen Tyrielden kom i 1945 og hans siste verk var selvbiografien «Med øks og lyre» som ble utgitt 1988, året før han døde. Hans Børli er oversatt til flere språk, blant annet tjekkisk, russisk, tysk og spansk, og han mottok en rekke litterære priser. I anledning Børli-året 2018 foregår det en rekke arrangementer over hele landet.

Telefon: 46 900 800 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Bjørn-Martin Brandett », 97760082
iSolør bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no