15. des
IT Care tom 17. des mobil
FINNER INSPIRASJON: Sissel Kvambe har skrevet mange viser om Finnskogen. På feriestedet i Lindberget finner hun stillheten og roen, og skriver om mystikken på Finnskogen.
 
Her finner Sissel inspirasjon til sine finnskogviser
Sissel Kvambe var bare et halvt år da foreldrene kjøpte det som ble ferieparadiset i Lindberget på Åsnes Finnskog. Siden har hun feriert her, og visesangeren fra Tøyen har funnet inspirasjon til mange av sine populære finnskogviser. Nå er hun aktuell med sitt 9. album som heter «Sensommer».

Publisert: 09.aug.2019 14.28
Oppdatert: 11.aug.2019 19.32
 
UTE OG FARTER: Selv om hun er oppvokst på Tøyen er Sissel godt kjent på Finnskogen, og vet for eksempel hvor en finner gode tyttebær- og multeplasser.
PARADIS: Hytta som Sissel bruker i dag er bare seks år gammel. Den er bygget på tunet som foreldrene kjøpte i 1948.
OGSÅ MED: Tiril er 6 år gammel, og følger alltid i mors fotspor. Tiril er rene sirkusartisten, og kan mange triks som vises frem når Sissel er på spillejobber.
STORT JERN: Eivind Kvambe, broren til Sissel, viser stolt frem vaffeljernet som nok lager de største vaflene på Finnskogen. Ovnen er fra 1920, samme år som huset.

Helt siden tidlig på 1600-tallet var det seterdrift i Lindberget på Åsnes Finnskog. Seterdriften opphørte i 1964, og Sissel Kvambe husker godt tiden med seterdrift her. Foreldrene kjøpte feriestedet i Lindberget i 1948, og for søskenflokken på fire fra Tøyen var det stort å komme fra storbyens mas til stillheten og roen på Finnskogen.

- De som eide setra ønsket å flytte til Flisa, og foreldrene mine kjøpte det som et feriested. Selv var jeg bare et halvt år, men jeg husker godt seterdriften her oppe fra jeg var liten. Siden har vi feriert her hele familien, sier Sissel Kvambe.

Fra barndommen husker hun godt at moren delte ut grytelokk da de endelig kom til feriestedet i Lindberget.

- Det var grytelokk av den gamle typen med hank. NÅ kan dere bråke. Alle barna gikk i tog og slo med grytelokk. Det var helt fantastisk, ler Kvambe.

Jubilerte på Faldaasen

I sommer hadde Kvambe sin 25. sommerkonsert på Faldaasen skolemuseum. Som yrkesaktiv var hun sykepleier, men hun kombinerte jobben med å være visesanger. Mange kjenner Sissel og hennes viser, men også andre artister har plukket opp hennes tekster. For eksempel «Huldra på skogen» som Ingemars synger.

- Nå i sommer har jeg gitt ut mitt 9. album. «Sensommer» er en maxisingel som inneholder fem låter. Sensommer beskriver gleden over å være i skogen. Men også i tiden jeg faktisk befinner meg i, sier Kvambe.

Fire av låtene har Kvambe skrevet selv, mens «Tirilltungetid» er skrevet av Helge Stangnes. «Evelyns sang» ble skrevet til barnebarnet «Evelyn» da hun var fire år. Nå er sangen dedikert til oldebarnet Annabell som er fire år.

I dag bor Sissel i Askim, men hun tilbringer flere måneder i året i Lindberget. I påsken er hun også på plass.

Mot vindmøller

Sissel følger nøye med på hva som skjer lokalt, og er engasjert både nå og har vært det tidligere.

- «Berget i det blå» skrev jeg som en protestvise da det var planer om å bygge skytefelt i Våler. Den samme protestvisa bruker jeg nå mot vindmøller. Jeg er absolutt i mot vindturbiner på land, da de forårsaker store ødeleggelser i naturen. Jeg tror skadene er mye større enn gevinsten. Det er bedre da med vindturbiner til havs. Jeg støtter derfor protestene mot vindturbinene i Våler, sier Kvambe.

- Hva er det med Lindberget som målbinder deg?

- Alt! Jeg elsker skogen. Utsikten er fin, og har vært enda finere før. Vi håper jo kanskje at grunneier vil hugge litt så vi får tilbake utsikten jeg husker som ung, sier Kvambe.

Sissel har tre barn, og de har fått samme oppvekst med ferieparadiset i Lindberget som Sissel hadde selv. Trine Kvambe er en av døtrene som ble så glad i stedet at hun kjøpte seg hus på Smørbølsmoen og har gjort solung av seg.

- Trine er nok ikke like mye på ferie her oppe lenger etter at hun flyttet til Smørbølsmoen. Hun er jo på landet likevel, smiler Sissel.

Maxbo tom 17. des mobil
Telefon: 46 900 800 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Bjørn-Martin Brandett », 97760082
iSolør bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no