6. des
Kiwi Våler artikkel - tom 9. des
DREAMTEAM: Trenerduoen Domratsjeva og Bjørndalen sammen med smøresjef Andreas Nygaard fra Flisa (t.h.) og Lasse Ringkilen fra Nord-Odal. Sammen skal de gjøre det de kan for å få kineserne gode i skiskyting. Foto: Privat
 
Andreas fra Flisa i godt lag for å hjelpe kineserne mot OL-drømmen
23-åringen er smøresjef for det kinesiske skiskytterlandslaget.

Publisert: 29.nov.2019 08.06
Oppdatert: 02.des.2019 13.50
 

De satser knallhardt mot vinter-OL på hjemmebane i Beijing i 2022. Det har blant annet resultert i at det kinesiske skiskytterlandslaget har inngått et samarbeid med det norske skiskytterforbundet.

Tidligere i høst ble det kjent at kineserne skal trenes av, ingen ringere enn trenerduoen Ole Einar Bjørndalen og Darja Domratsjeva.

Og nyeste tilskudd i OL-troppen er Andreas Nygaard fra Flisa. 23-åringen er nå smøresjef for det kinesiske skiskytterlangslaget.

Men de kan få en tøff oppgave.

På herresiden var det ingen kinesere innenfor de 100 beste i verdenscupen i fjor. Mens på kvinnesiden var Yan Zhang beste på en 78.plass.

Nygaard er likevel positiv. 

– Jeg har trua, og de er langt bedre enn de fleste av oss tror. Vi skal gjøre det vi kan for at de kinesiske utøverne får så gode ski som mulig. Så får vi håpe at noen av dem er i nærheten av en medalje.

VINN-VINN-SITUASJON

– Jeg må jo si det er en litt spesiell situasjon, innrømmer Nygaard.

– Men vi har fått til et bra opplegg og god kommunikasjon. Oppgaven er enkel; Vi skal stille konkurransedyktige ski til start både til de norske utøverne og de kinesiske.

Det kinesiske OL-laget har altså kjøpt smøretjenesten av Norges skiskytterforbund. Det betyr at en helt vanlig konkurransedag for åsnessokningen består i å «preppe» ski for begge nasjoner.

Sammen har han med seg odølingen, Lasse Ringkilen.

– Vi starter tidlig på morgenen med å klargjøre og plukke ut utøverski. På samme måte som de norske smørerne har sine norske utøvere, så har jeg og Lasse våre kinesiske utøvere. Når vi er ferdige med det kinesiske laget går vi inn som et makkerpar inn i det norske laget.

Samarbeidet er en vinn-vinn-situasjon for begge parter, mener Nygaard.

– For Kina sin del er det helt klart utfordrende å stable sammen et smøreteam på det nivået som kreves. Mens for Norge sin del er dette positivt med tanke på rekruttering og ressurser inn i skiskyttersporten. I tillegg er det også en økonomisk gevinst.

Han forteller at han stortrives i jobben - til tross for at det kan bli mye press til tider.

– Man må være veldig strukturert på jobb og man må være beinhard. Jeg har ikke fått noe kjeft ennå, men det kommer nok. Man må huske på at det er ingen som har "daua" av noe kjeft ennå, så, sier Nygaard muntert.

ERFARING som SWIX-smører

23-åringen fra Flisa har tidligere vært aktiv som langrennsløper på Kjellmyra IL. Nå har han vært med Swix i tre sesonger, og fikk tilbud om jobben som smøresjef i høst - fra og med 1. november til gjennomført OL i Beijing om tre år.

Nå lades det opp for fullt til åpningen av årets verdenscupsesong i Östersund.

– Det har gått bra. Vi var en uke på Sjusjøen under åpningshelga forrige helg, og her fikk vi kartlagt situasjonen og fikk gjort mye fornuftig. Nå er vi klare for verdenscuphelg i Östersund.

Steinindustri mobil tom 11. desember
Telefon: 46 900 800 // Tips oss: Skjema »
Ansvarlig redaktør:Bjørn-Martin Brandett », 97760082
iSolør bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no