Hver krone kan være en stemme til et jordbruk der naturlig atferd, bedre plass og bedre dyrevelferd er sentralt, mener den ideelle medlemsorganisasjonen Økologisk Norge.
Dagligvarekjedene startet priskrigen på julemat allerede i november, og ribba er nede i en pris på kr 59,90 per kilo. Imidlertid er nok mange forbrukere enda mer bevisste når de handler årets julemat, etter avsløringene fra grisefjøsene tidligere i år.
– Ribbe er førstevalget for mange på julaften. Bruk muligheten til å støtte de som er best på dyrevelferd. Den økologiske juleribba har klare fortrinn her, sier Børre Solberg, daglig leder i Økologisk Norge i en pressemelding.
Det å legge økologiske produkter i handlekurven er en stemme til et jordbruk tuftet på rettferdighet for dyr og mennesker.
– Vi nordmenn handler julemat for rundt 24 milliarder, og hver krone kan være en stemme til et jordbruk der naturlig atferd, bedre plass og bedre dyrevelferd er sentralt.
Han håper at mange vil velge økologisk julemat i år.
Svineprodusent Heinrich Jung fra Arneberg er én av få som er sertifisert med Dyrevernmerket for grisog ble dessuten nylig tildelt Matprisen 2019.
Ifølge begrunnelsen er han et prakteksempel på at man kan drive stort samtidig som man viser respekt for alle levende veseners egenverdi.
– Å produsere billig mat i store volumer og samtidig sørge for god dyrevelferd, blir som å stå i spagaten, mener grisebonde Heinrich Jung, som leverer blant annet ribbe under eget merke og til Kolonihagen.
Griser er sosiale flokkdyr i vill tilstand, og på gården i Åsnes får de et liv på grisens premisser.
strengt regelverk
Over 99 prosent av all norsk gris holdes i innendørs driftssystemer, ifølge Nortura. I fjøset skal grisene kunne ligge på tett gulv med strø, men i realiteten ligger mange på betonggulv med lite strø som blant annet kan føre til sår på huden hos purker, ifølge nettstedet Agropub for kunnskap om økologisk landbruk og agronomi.
Økologiske griser er de eneste grisene som garantert ser dagslys og som skal ha fri tilgang til uteområde gjennom hele året, ifølge det økologiske regelverket.
Ute kan de rote med trynet i jorda, som er formet til å grave ietter mat – grisen er en kløpper på å pløye opp jorda. Økologisk skogsgris og frilandsgris bor gjerne ute hele året, med tilgang til små hytter med halm og varmelampe.
Flere økologiske griseprodusenter kan man finne i Økologisk Norges Økoguide for gris, sier Solberg i Økologisk Norge.
Dugnad for sauen
Han oppmuntrer også flere til å velge sau som en del av julegildet.
– Sauen er det husdyret som er mest på utmarksbeite. Det gjør det mulig å høste de enorme grasressursene Norge rår over. Vi spiser mye lam og lite sau, men det er en førsteklasses råvare, sier Solberg.
Han har vært i kontakt med Nortura som forteller at det er tomt for økologisk sau på lager, men tipser om at det er mulig å få tak i øko-sau privat eller gjennom Reko-ringer.